...

Blog

09/06/2014

αφυγραντήρας με συμπιεστή

 

afygrantiras me sympiesti MEACO 20L Platinum αφυγραντήρας με συμπιεστή

Αφυγραντήρας Meaco 20L Platinum Low Energy. Αφυγραντήρας χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος για 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο αφυγραντήρας Meaco 20L Platinum διαθέτει φίλτρο HEPA και λειτουργεί και ως καθαριστής αέρα.

αφυγραντήρας με συμπιεστή – compressor

Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή (compressor) είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Θα παρατηρήσετε ότι η ελληνική αγορά κατακλύζεται από αφυγραντήρες με συμπιεστή διαφόρων εταιριών, δυνατότητα αφύγρανσης, ποιότητας και τιμής.

Είναι πολύ σημαντικό για την επιλογή του σωστού για σας αφυγραντήρα να γνωρίζετε το πρόβλημα υγρασίας που θέλετε να αντιμετωπίσετε: σε τι χώρο προορίζεται η χρήση του, και το κυριότερο, ο χώρος αυτός θα θερμαίνεται; Πρόκειται για υπόγειο, για αποθήκη, για γκαράζ, για εξοχική κατοικία, για δωμάτιο εν γένει που δεν θερμαίνεται ή δε θερμαίνεται ικανοποιητικά; Εάν κάποιος τέτοιος χώρος είναι ο προορισμός χρήσης του αφυγραντήρα, τότε να γνωρίζεται ευθύς εξαρχής ότι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή (compressor) δεν θα λειτουργήσει, δεν θα δείτε κανένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Θα καταλάβετε σε λίγο το γιατί.

 

Πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας με συμπιεστή;

Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή ρουφάει τον αέρα από το δωμάτιο με τη βοήθεια του ανεμιστήρα που διαθέτει, φιλτράρεται από το φίλτρο και τον κατευθύνει σε υγρά πηνία, παρόμοια με αυτά του ψυγείου. Ο κομπρέσορας συμπιέζει ψυκτικό αέριο το οποίο μειώνει τη θερμοκρασία του συμπυκνωτή, τα πηνία ψύχονται, με αποτέλεσμα ο αέρας ψύχεται πολύ κάτω του σημείου δρόσου/υγροποίησης, με συνέπεια οι υδρατμοί που περιέχονται σ’ αυτόν να μετατρέπονται σε νερό (συμπυκνώνονται) και ρέει προς το δοχείο νερού του αφυγραντήρα. Στη συνέχεια ο ξηρός αέρας θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας χώρου και εξέρχεται από τον αφυγραντήρα στο δωμάτιο.

Ερχόμαστε λοιπόν στο αρχικό αξίωμα, ότι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή δεν λειτουργεί ικανοποιητικά σε χώρους που δε θερμαίνονται ικανοποιητικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό του αφυγραντήρα με συμπιεστή πρέπει να είναι ψυχρότερο από τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει ο αφυγραντήρας προκειμένου να δημιουργήσει την κρύα επιφάνεια στο εσωτερικό του. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, κοντά στους 10°C, τότε οι πιθανότητες είναι ότι το εσωτερικό του αφυγραντήρα θα φθάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού πάγου στα πηνία ψύξης του αφυγραντήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτω από τους περίπου 15°C, οι αφυγραντήρες συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί να περνούν έως και δύο τρίτα του χρόνου τους σε λειτουργία απόψυξης, παρά αφύγρανσης. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε μην πετάτε τα λεφτά σας σε έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή. Αγοράστε έναν αφυγραντήρα desiccant.

 

Τι θα πρέπει να προσέχετε για να επιλέξετε τον σωστό αφυγραντήρα με συμπιεστή;

  1. Πόσα τετραγωνικά ή κυβικά μέτρα καλύπτει
  2. Ποια η δυνατότητα αφύγρανσης (λίτρα νερού/την ημέρα) και κυρίως σε ποια θερμοκρασία δωματίου και σε τι ποσοστό σχετικής υγρασίας

Πολλές φορές θα δείτε ότι ένας αφυγραντήρας “βγάζει” 20 λίτρα την ημέρα, άλλα ο κατασκευαστής αναφέρει: στους 30°C και με σχετική υγρασία 80-90% ! Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, και ποιος έχει 30°C στο σπίτι του; Πρόκειται λοιπόν για μετρήσεις που αφορούν εργαστηριακές συνθήκες. Ζητήστε να μάθετε τη δυνατότητα αφύγρανσης στους 20°C ή 17°C (θα δείτε ότι η δυνατότητα εφύγρανσης πέφτει δραματικά).

3. Ποια είναι η κατανάλωση του αφυγραντήρα;
4. Ο αφυγραντήρας διαθέτει υγροστάτη;
5. Ποιό είναι το επίπεδο θορύβου;
6. Διαθέτει φίλτρο αέρα;
7. Διαθέτει λειτουργία επανεκκίνησης μετά από διακοπή ρεύματος;
8. Διαθέτει αντιβακτηριδιακό φίλτρο ή φίλτρο HEPA;
9. Έχει ενσωματωμένο ιονιστή;
10. Διαθέτει ένδειξη γεμάτου δοχείου και κακής τοποθέτησής του;
11. Έχει δυνατότητα μόνιμης αποχέτευσης και σωληνάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία;

 

Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αφυγραντήρα Platinum 20L

 

αφυγραντήρας ,
About Sani hellas