...

αφυγραντηρες με συμπιεστη Meaco

Οι αφυγραντηρες με συμπιεστη (compressor) είναι ο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγρασίας εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Θα παρατηρήσετε ότι η ελληνική αγορά κατακλύζεται από αφυγραντηρες με συμπιεστη διαφόρων εταιριών, δυνατότητα αφύγρανσης, ποιότητας και τιμής.

Είναι πολύ σημαντικό για την επιλογή του σωστού για σας αφυγραντήρα να γνωρίζετε το πρόβλημα υγρασίας που θέλετε να αντιμετωπίσετε: σε τι χώρο προορίζεται η χρήση του, και το κυριότερο, ο χώρος αυτός θα θερμαίνεται; Πρόκειται για υπόγειο, για αποθήκη, για γκαράζ, για εξοχική κατοικία, για δωμάτιο εν γένει που δεν θερμαίνεται ή δε θερμαίνεται ικανοποιητικά; Εάν κάποιος τέτοιος χώρος είναι ο προορισμός χρήσης του αφυγραντήρα, τότε να γνωρίζεται ευθύς εξαρχής ότι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή (compressor) δεν θα λειτουργήσει, δεν θα δείτε κανένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Θα καταλάβετε σε λίγο το γιατί.

αφυγραντηρες με συμπιεστη:  τρόπος λειτουργίας

Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή ρουφά τον αέρα δωματίου, τον οδηγεί σε υγρά πηνία, παρόμοια με αυτά του ψυγείου. Καθώς τα πηνία είναι ψυχρά, το νερό συμπυκνώνεται και ρέει προς το δοχείο νερού. Στη συνέχεια ο ξηρός αέρας “θερμαίνεται” στα επίπεδα της θερμοκρασίας χώρου και εξέρχεται από τον αφυγραντήρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ο αφυγραντήρας με συμπιεστή [ανεξαιρέτως μάρκας] δεν λειτουργεί ικανοποιητικά σε χώρους που δε θερμαίνονται ικανοποιητικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το εσωτερικό του αφυγραντήρα με συμπιεστή πρέπει να είναι ψυχρότερο από τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Όσο πιο κρύο είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει ο αφυγραντήρας προκειμένου να δημιουργήσει την κρύα επιφάνεια στο εσωτερικό του. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, κοντά στους 10°C, τότε οι πιθανότητες είναι ότι το εσωτερικό του αφυγραντήρα θα φθάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού πάγου στα πηνία ψύξης του αφυγραντήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτω από τους περίπου 15°C, οι αφυγραντήρες συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί να περνούν έως και δύο τρίτα του χρόνου τους σε λειτουργία απόψυξης, παρά αφύγρανσης. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε μην πετάτε τα λεφτά σας σε έναν αφυγραντήρα με συμπιεστή. Αγοράστε έναν αφυγραντήρα desiccant!

αφυγραντηρες με συμπιεστη Meaco

Meaco 20L Platinum Low Energy Video: πώς λειτουργεί ο αφυγραντήρας με συμπιεστη

Τι θα πρέπει να προσέχετε για να επιλέξετε τον σωστό αφυγραντήρα με συμπιεστή;

 • Πόσα τετραγωνικά ή κυβικά μέτρα καλύπτει
 • Ποια η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δυνατότητα αφύγρανσης (λίτρα νερού/την ημέρα) και κυρίως σε ποια θερμοκρασία δωματίου και σε τι ποσοστό σχετικής υγρασίας. Πολλοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι ένας αφυγραντήρας είναι 10, 12, 20 κλπ λίτρων. Ποια είναι όμως η πραγματική δυνατότητα αφύγρανσης βάσει της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του δωματίου; (δείτε τον κάτωθι πίνακα)
 • Ποια είναι η κατανάλωση του αφυγραντήρα;
 • Ο αφυγραντήρας διαθέτει υγροστάτη;
 • Ποιό είναι το επίπεδο θορύβου;
 • Διαθέτει φίλτρο αέρα;
 • Διαθέτει αντιβακτηριδιακό φίλτρο ή φίλτρο HEPA;
 • Διαθέτει λειτουργία επανεκκίνησης μετά από διακοπή ρεύματος;
 • Διαθέτει ένδειξη γεμάτου δοχείου και κακής τοποθέτησής του;
 • Έχει δυνατότητα μόνιμης αποχέτευσης και σωληνάκι που περιλαμβάνεται στη συσκευασία;

Λογική Ελέγχου Meaco και χαμηλή κατανάλωση

(αφορά σειρά Meaco Platinum Low Energy)

Όταν η επιθυμητή σχετική υγρασία είναι 3% κάτω της επιθυμητής ο αφυγραντήρας θα σταματήσει να αφυγραίνει τον αέρα, αλλά ο ανεμιστήρας θα συνεχίσει να λειτουργεί για 10 επιπλέον λεπτά προκειμένου να ελέγξει ότι η σχετική υγρασία έχει σταθεροποιηθεί. Εάν η υγρασία είναι σταθερή, τότε ο αφυγραντήρας μπαίνει σε κατάσταση ύπνου για 30 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της κατάστασης ύπνου η ένδειξη υγρασίας στον πίνακα ελέγχου πιθανώς να αυξηθεί, πάνω από την επιθυμητή υγρασία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανεμιστήρας δε λειτουργεί και ο υγροστάτης διαβάζει την υγρασία στο εσωτερικό του αφυγραντήρα, που είναι κρύο και υγρό. Αυτό είναι λογικό και ο αφυγραντήρας δεν θα μπει σε λειτουργία, καθώς η ένδειξη αφορά στο εσωτερικό της συσκευής και όχι στη σχετική υγρασία του δωματίου.

Μετά τα 30 λεπτά μπαίνει σε λειτουργία ο ανεμιστήρας για 2 λεπτά προκειμένου να κάνει διάγνωση της σχετικής υγρασίας ο ενσωματωμένος υγροστάτης και να δώσει εντολή στον πίνακα ελέγχου πότε να ξεκινήσει τη συλλογή νερού. Εάν η υπάρχουσα σχετική υγρασία είναι της επιθυμητής, τότε ο ανεμιστήρας θα σταματήσει να λειτουργεί και πάλι για 30 λεπτά. Όταν η σχετική υγρασία ανεβεί ο αφυγραντήρας θα ξεκινήσει αυτόματα να συλλέγει νερό.

αφυγραντήρας Platinum 12L Meaco
Meaco 12L Platinum Low Energy
Meaco 20L Platinum Low Energy, αφυγραντηρες χαμηλής κατανάλωσης με συμπιεστη
Meaco 20L Platinum Low Energy
φίλτρο HEPA Meaco Platinum

φίλτρο HEPA για τη σειρά αφυγραντήρων Meaco Platinum

Οι αφυγραντήρες Meaco 12L Platinum και Meaco 20L Platinum Low Energy έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν (προαιρετικά) να λειτουργούν και ως καθαριστές αέρα. Στο πίσω μέρος του φίλτρου αέρα, υπάρχει θέση τοποθέτησης φίλτρου HEPA (High Efficiency Particle Arresting) που “αιχμαλωτίζει” σύνολο των αερομεταφερόμενων στοιχείων (αόρατα με γυμνό μάτι) που βρίσκονται στον κατάλογο των αλλεργιογόνων και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόκειται για αληθινό φίλτρο HEPA (το αγοράζετε ξεχωριστά) που μπορεί να συλλάβει:

 • Γύρη
 • Σπόρια μούχλας
 • Σκόνη
 • Ακάρεα σκόνης
 • Νεκρά κύτταρα κατοικίδιων