...

αφυγραντήρες συχνές ερωτήσεις

αφυγραντήρες συχνές ερωτήσεις Meaco

αφυγραντήρες συχνές ερωτήσεις

Προσπάθειά μας στη Sani hellas ήταν ανέκαθεν να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επιλέξουν το προϊόν που είναι το κατάλληλο για τις προσωπικές τους ανάγκες, να δώσουμε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα με προϊόντα ποιότητας.

Είναι γνωστό στην ελληνική αγορά ότι η Sani hellas ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας του αγγλικού οίκου Meaco ήταν η πρώτη εταιρεία που προσπάθησε και κατάφερε να επιμορφώσει το καταναλωτικό κοινό για τις διάφορες τεχνολογίες αφυγραντήρων. Με αναλυτικές επεξηγήσεις και άρθρα στην ιστοσελίδα μας καταφέραμε να αναδείξουμε το αυτονόητο: όλοι οι αφυγραντήρες δεν είναι ίδιοι∙ όλοι οι αφυγραντήρες δεν ενδείκνυνται για όλες τις χρήσεις. Μέχρι πρωτινός ο πελάτης πήγαινε σε ένα κατάστημα ζητώντας μια συσκευή που θα περιόριζε την υγρασία στο σπίτι του. Η μόνη ερώτηση που έκανε ο πωλητής (από άγνοια και όχι δόλο) ήταν τα τετραγωνικά μέτρα που ο πελάτης ήθελε να καλύψει. Αυτό ήταν όλο. Και η παρότρυνση του πωλητή ήταν ότι χρειάζεστε τόσα ή τόσα λίτρα αφυγραντήρα. Κατ’αυτό τον τρόπο αγοράσθηκαν αφυγραντήρες που από τεχνολογικής λειτουργίας τους και μόνο δεν έκαναν για τη χρήση που ήθελε ο πελάτης. Σε πόσα και πόσα εξοχικά έχουν τοποθετηθεί αφυγραντήρες με συμπιεστή (compressor), η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι μηδαμινή όταν το σπίτι δε θερμαίνεται!

αφυγραντήρες Meaco

Τί είναι ο αφυγραντήρας;

Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την ποσότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου – σπιτιού. Ο αφυγραντήρας μας βοηθάει να κρατήσουμε τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο υπό έλεγχο, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πιο “άνετος” και υγιεινός και τα φυσικά – ορατά σημάδια της υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση στα παράθυρα, να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν.

Μερικά σπίτια μπορεί να έχουν προβλήματα υγρασίας μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως την άνοιξη, όταν υπάρχει μεγάλη απορροή νερού από το έδαφος. Άλλες κατοικίες παρουσιάζουν πρόβλημα υψηλής υγρασίας όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υγρασία που παρουσιάζεται σε βορινούς τοίχους και ντουλάπες, η συμπύκνωση υγρασίας [σταγόνες νερού] στα παράθυρα, εμφάνιση μούχλας στο λουτρό, σε χώρους που δε θερμαίνονται σωστά ή δεν αερίζονται, ξεφλούδισμα μπογιάς τοίχων, κα.. Υπάρχουν επίσης φορές που η υγρασία είναι πρόβλημα μόνο σε ένα δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού που είτε δεν είναι μονωμένο σωστά ή υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες.

Η αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας δεν είναι απλά ένα πρόβλημα αισθητικής. Είναι κυρίως η προϋπόθεση για τη συντήρηση του σπιτιού. Το κυριότερο όμως είναι, και θα πρέπει να τονιστεί, ότι διατηρώντας το σωστό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας, είναι καθοριστικό για την ποιότητα ζωής της οικογένειας στο σπίτι. Ενώ η υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι ευεργετική, η υψηλή ή υπερβολική υγρασία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, στις μέρες μας που η θέρμανση του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ελλιπέστατη έως και ανύπαρκτη για πολλά νοικοκυριά, παιδιά να κρυολογούν συχνά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργώντας επώδυνες καταστάσεις και εξασθένιση του οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε μόνο τη συχνότητα που παιδάκια απουσιάζουν από το σχολείο λόγω κρυολογήματος.

Τι είναι είναι η σχετική υγρασία;

Η υγρασία είναι κάτι που ακούμε καθημερινά στα δελτία καιρού. Η υγρασία είναι η αιτία για την αποπνικτικό συναίσθημα που έχουμε κάποιες μέρες του καλοκαιριού.
Η υγρασία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους, με τη σχετική υγρασία να είναι ο πιο κοινός. Για να καταλάβετε σχετική υγρασία, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πρώτα την απόλυτη υγρασία.
Απόλυτη υγρασία είναι η μάζα των υδρατμών διαιρούμενο με τη μάζα του ξηρού αέρα σε έναν όγκο αέρα σε μία δεδομένη θερμοκρασία. Όσο θερμότερος είναι ο αέρας, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να περιέχει.

Σχετική υγρασία είναι η αναλογία της τρέχουσας απόλυτης υγρασίας προς την υψηλότερη δυνατή απόλυτη υγρασία (η οποία εξαρτάται από την τρέχουσα θερμοκρασία αέρα). Μια ανάγνωση του 100 τοις εκατό σχετική υγρασία σημαίνει ότι ο αέρας είναι εντελώς κορεσμένος με υδρατμούς και δεν μπορεί να κρατήσει επιπλέον υδρατμούς, δημιουργώντας την πιθανότητα βροχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σχετική υγρασία πρέπει να είναι 100 τοις εκατό, προκειμένου να βρέξει – θα πρέπει να είναι 100 τοις εκατό εκεί όπου σχηματίζονται τα σύννεφα, αλλά η σχετική υγρασία κοντά στο έδαφος θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο.

Οι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγρασία, όπως το δέρμα εξαρτάται από τον αέρα για να απαλλαγεί από την υγρασία. Η διαδικασία της εφίδρωσης (ο ιδρώτας) είναι η προσπάθεια του σώματός σας για να δροσιστείτε και να διατηρήσει την τρέχουσα θερμοκρασία του. Αν ο αέρας είναι κατά 100% σχετικής υγρασίας, ο ιδρώτας δεν θα εξατμιστεί στον αέρα. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε πολύ θερμότεροι από ότι την πραγματική – δεδομένη θερμοκρασία όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή. Εάν η σχετική υγρασία είναι χαμηλή, μπορούμε να νιώθουμε πολύ πιο δροσεροί από την πραγματική θερμοκρασία, επειδή ιδρώτα μας εξατμίζεται εύκολα, δροσίζοντας το σώμα μας. Για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24 βαθμοί Κελσίου και η σχετική υγρασία είναι 0%, η θερμοκρασία του αέρα δίνει την αίσθηση στο σώμα μας σαν να ήταν 21˚C. Εάν η θερμοκρασία του αέρα είναι 24˚C και η σχετική υγρασία είναι 100%, αισθανόμαστε σαν να είναι 27˚C έξω.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αισθάνονται πιο άνετα σε σχετική υγρασία περίπου 45%. Ένας αφυγραντήραςθα βοηθήσει να κρατήσει την εσωτερική υγρασία σε ένα άνετο επίπεδο.

Πότε χρησιμοποιώ αφυγραντήρα;

αφυγραντήρες συχνές ερωτήσεις
αφυγραντήρες συχνές ερωτήσεις στίγματα μούχλας στο λουτρό
αφυγραντήρες συχνές ερωτήσεις, στίγματα μούχλας στην οροφή ή σε γωνίες των τοίχων

Συμπύκνωση υγρασίας σε Παράθυρα και Μπαλκονόπορτες

Συμπύκνωση στο εσωτερικό γυαλί, στάξιμο νερού στο παράθυρο ή η παρουσία αυτού που μοιάζει με ομίχλη ή θαμπάδας στη γυάλινη επιφάνεια παραθύρων ή τζαμαρίας αποτελούν τυπικές ενδείξεις ότι υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η συσσώρευση υγρασίας στο περβάζι ενός παραθύρου, θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν ξύλινα περιβλήματα, θα ξεφλουδίσει η μπογιά του τοίχου και τέλος η υγρασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα, μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου, ή της μπαλκονόπορτας

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση υγρασίας στα παράθυρα είναι η υγρασία που υπάρχει στα υλικά κατασκευής του σπιτιού, όπως η ακατάλληλη στεγανοποίηση της γυψοσανίδας τοίχων ή υγρασία που υπάρχει στο τσιμέντο. Το κλίμα εκτός σπιτιού μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας, όπως όταν βρέχει για αρκετές ημέρες ή η περιοχή όπου ζείτε έχει ένα υψηλό συντελεστή υγρασίας. Ένας αφυγραντήρας θα απομακρύνει αποτελεσματικά την υγρασία από το σπίτι και να αποκατασταθεί η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού στα σωστά επίπεδα. Θυμηθείτε να μεταφέρετε τον αφυγραντήρα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από την υπερβολική υγρασία και όταν το πρόβλημα σε αυτές έχει μετριαστεί ή εξαφανιστεί να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα σε ένα κεντρικό σημείο στο σπίτι, με τις πόρτες των δωματίων και των ντουλαπών ανοιχτές.

Στίγματα μούχλας στην οροφή ή σε γωνίες των τοίχων

Επειδή ο ατμός ανεβαίνει, τα προβλήματα υγρασίας στο μπάνιο βρίσκονται συχνά σε οροφές ή επάνω στις γωνίες των τοίχων. Τα μπάνια που δεν έχουν αποτελεσματικό εξαερισμό ώστε να μεταφέρει τον ατμό και την υγρασία έξω από το σπίτι, τις περισσότερες φορές έχουν κάποια προβλήματα με μούχλα. Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε τοίχο, οροφή, κάτω / γύρω από την τουαλέτα ή πίσω από το λουτρό ή στην περίμετρο τους ντους. Μια διαρροή στην τουαλέτα ή των υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη μούχλα, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Δε χρειάζεται να τη δείτε τη μούχλα προκειμένου να επηρεάσει την υγεία σας αρκεί μόνο να είναι παρούσα κάπου. Άλλες περιοχές του σπιτιού που πλήττονται συχνά από παγιδευμένη υγρασία είναι ντουλάπες, υπόγειο, γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι.

Η χρήση ενός αφυγραντήρα σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βοηθήσει. Ο αφυγραντήρας θα μειώσει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η υγρασία, αλλά η αιτία του προβλήματος δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος.

Στίγματα μούχλας στο λουτρό

Το λουτρό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην εμφάνιση μούχλας, που αναπτύσσεται κυρίως στην οροφή, σε γωνίες των τοίχων, στους αρμούς της μπανιέρας – ντουζιέρας, κλπ. Είναι προφανές ότι η τεράστια υδρατμών που δημιουργούνται κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο [ιδίως με ζεστό νερό] είναι η ιδανική “τροφή” για την ανάπτυξη της μούχλας. Θα πρέπει λοιπόν να απαλλαγείτε από τους υδρατμούς είτε χρησιμοποιώντας εξαερισμό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους και έως ότου οι υδρατμοί εξαφανιστούν πλήρως, είτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα με το που τελειώσετε το μπάνιο/ντους. Ο αφυγραντήρας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί το λουτρό κατά τη διάρκεια του μπάνιου/ντους.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται επίσης στο δωμάτιο όπου βρίσκεται το πλυντήριο ρούχων. Η μουχλιασμένη μυρωδιά στον αέρα, ή μυρωδιά μούχλας σε πετσέτες, ρούχα, σεντόνια είναι ενδεικτική της ύπαρξης υψηλής υγρασίας και κατά συνέπεια μούχλας.

Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πλυντηρίου και κυρίως για το στέγνωμα των ρούχων. Τοποθετήστε την απλώστρα με τα νωπά ρούχα στο μικρότερο δωμάτιο του σπιτιού, κλείστε την πόρτα και τοποθετήστε τον αφυγραντήρα δίπλα και όχι κάτω, από την απλώστρα [δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πέσουν σταγόνες μέσα στον αφυγραντήρα]. Χρησιμοποιήστε τον αφυγραντήρα στη λειτουργία “Laundry” Στέγνωμα Ρούχων και θα εντυπωσιαστείτε!

Ποσότητα νερού που συγκεντρώνει ο αφυγραντήρας

Meaco DD8L Zambezi αφυγραντήρας desiccant. αφυγραντήρας ιονιστής

δοχείο νερού 3 λίτρων

Όταν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά τον αφυγραντήρα Meaco, αυτός θα δουλέψει πιο σκληρά για να μειώσει τη σχετική υγρασία στο ποσοστό υγρασίας που επιλέγετε (συνήθως 50-55%). Είναι απολύτως λογικό ότι αυτή είναι η στιγμή που ο αφυγραντήρας θα παράξει το περισσότερο νερό και το άδειασμα του δοχείου θα χρειαστεί να είναι πιο συχνό. Καθώς το δωμάτιο γίνεται στεγνότερο ο αφυγραντήρας μαζεύει λιγότερο νερό και το γέμισμα του δοχείου είναι πιο αργό. Είναι επίσης λογικό ότι όταν η επιθυμητή σχετική υγρασία επιτευχθεί, ο αφυγραντήρας θα σταματήσει να συλλέγει νερό.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σχετικά με τους αφυγραντήρες με κομπρεσέρ, η ποσότητα νερού που συλλέγουν διαφοροποιείται και εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία δωματίου. Όσο πιο ποιοτικός είναι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή τόσο περισσότερο νερό θα συλλέξει στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, και κυρίως με χαμηλότερη κατανάλωση.

Τι είναι η συμπύκνωση υδρατμών;

αφυγραντήρες συχνές ερωτήσεις, συμπύκνωση υγρασίας

συμπύκνωση υδρατμών

Με τον όρο “συμπύκνωση υδρατμών” (condensation) αναφερόμαστε στο θάμπωμα και τις σταγόνες νερού στα παράθυρα. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σπίτια. Κυρίως τις κρύες μέρες του χρόνου (ο χειμωνιάτικος καιρός κάνει το γυαλί πιο κρύο τη νύχτα) παρατηρείται συχνά να αναπτύσσονται σταγόνες νερού στα παράθυρα, πολλές φορές σε τέτοιο βαθμό που το νερό να τρέχει στο γυαλί του παραθύρου, στην κάσα, να γλείφει τον τοίχο κάτω από το παράθυρο και να καταλήγει στο δάπεδο. Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα προκληθούν φθορές στην κάσα του παραθύρου, ξεφλούδισμα μπογιάς τοίχου, αποκόλληση της μπογιάς και το δάπεδο (ιδιαίτερα για ξύλινα δάπεδα). Επισκευές που κοστίζουν και που θα χρειαστεί να επαναλάβετε πολλές φορές εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

Το αν θα έχετε τη συμπύκνωση υδρατμών στα παράθυρα είναι μια σχέση μεταξύ των τριών παραγόντων ?

  • Θερμοκρασία του αέρα
  • Η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού
  • Η σχετική υγρασία του δωματίου

Είναι βασικός κανόνας της Φυσικής ότι εάν η επιφάνεια του παραθύρου είναι αρκετά κρύα και εάν υπάρχουν αρκετοί υδρατμοί στον αέρα (υψηλή σχετική υγρασία δωματίου) τότε θα δημιουργηθεί το φαινόμενο συμπύκνωσης. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που τα παράθυρα, είτε είναι διπλά ή μονά, είναι αρκετά κρύα και υπάρχει αρκετή υγρασία στον αέρα, τότε οι σταγόνες νερού είναι αναπόφευκτες.

Αυτό που κάνει ένας αφυγραντήρας είναι να μειώνει τη σχετική υγρασία του αέρα με την αφαίρεση της υγρασίας από τον αέρα. Συνεπώς, ο αφυγραντήρας μπορεί μόνο να επηρεάσει άμεσα τον έναν από τους παράγοντες (θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη θερμοκρασία του αέρα ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου) .

Ας πούμε για παράδειγμά ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 20°C και η σχετική υγρασία είναι 55%. Όσο η θερμοκρασία πάνω στο παράθυρο παραμένει στους 12°C δεν θα σχηματιστεί συμπύκνωση. Αλλά αν η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού πέσει κάτω από τους 12°C θα έχετε εξορισμού συμπύκνωση.

Πώς μπορεί να αποτραπεί η συμπύκνωση ;

Η εγκατάσταση νέων παραθύρων είναι προφανώς η λύση (αλλά όχι και τόσο πρακτική, τουλάχιστον εν μία νυκτί! και σίγουρα αρκετά δαπανηρή λύση). Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα προκειμένου να μειώσετε και κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο.

Εάν η συμπύκνωση υγρασίας δεν εξαλειφθεί, επιλέξετε στον αφυγραντήρα  Meaco  χαμηλότερη σχετική υγρασία, αφήνοντας ταυτόχρονα τη θέρμανση (θερμοκρασία συντήρησης) για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να σταματήσει η πτώση της θερμοκρασίας δωματίου. Είναι γνωστό ότι όταν η θερμοκρασία πέφτει, η σχετική υγρασία αυξάνει.

Παρατήρηση: οι αφυγραντήρες Meaco τεχνολογίας desiccant φυσάνε ξηρό και θερμό αέρα, συμβάλλοντας στη θέρμανση του δωματίου, κατά 1-2°C περίπου.

Τέλος αφήστε τις κουρτίνες ανοικτές ώστε να επιτραπεί περισσότερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από το παράθυρο∙  ιδιαίτερα χρήσιμο εάν η πόρτα του δωματίου παραμένει ανοικτή και ο αφυγραντήρας λειτουργεί τη νύχτα).

Μπορώ να απαλλαγώ από την υγρασία απλά ανοίγοντας τα παράθυρα;

Αυτό ενδείκνυται μόνο ττις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, αλλά το χειμώνα το άνοιγμα των παραθύρων θα οδηγήσει απλά στην απώλεια της θερμότητας του σπιτιού. Χάσιμο χρήματος δηλαδή και όταν βρέχει περισσότερη υγρασία θα μπει στο σπίτι.

Όταν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα για να ελέγξετε τη σχετική υγρασία στο σπίτι σας ΔΕΝ θα πρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού !

Αφυγραντήρας και υγεία

Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση όταν η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι πολύ αυξημένη. Οι παρενέργειες δεν περιορίζονται όμως μόνο στους πόνους στα κόκαλα. Προκαλούν επίσης ξερόβηχα, άσθμα, βρογχίτιδα, διάφορες αλλεργίες, πονοκέφαλο καθώς και ακμή!

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και ασθένειες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αναπνευστικές αλλεργίες. Ιδιαίτερα οι αναπνευστικές αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση από τα σταγονίδια νερού που περιβάλλουν τα σωματίδια γύρης και σκόνης και διευκολύνουν την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα.

Παράλληλα αν και δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη υγρασία μπορεί να συνδέεται με συχνούς πονοκεφάλους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις βόρειες και υγρές περιοχές της Ελλάδας αναφέρονται περισσότερα περιστατικά κεφαλαλγίας από ό,τι σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.

Ο υγρός καιρός μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του σταφυλόκοκκου, που ενοχοποιείται για την εκδήλωσή της.

Ποιά είναι η συνιστώμενη σχετική υγρασία;

Η συνιστώμενη μέση σχετική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 45% και 50%. Αυτό το επίπεδο σχετικής υγρασίας παρέχει την καλύτερη άνεση για την οικογένειά σας, αποτρέπει την εκδήλωση αλλεργιών, συχνών κρυολογημάτων, πόνο στα κόκαλα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία και συντήρηση του σπιτιού, όπως γυψοσανίδες, τοίχους και ξεφλούδισμα της μπογιάς, ξύλινα έπιπλα, ρούχα στις ντουλάπες και άλλα αντικείμενα ή υλικά που είναι επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής υγρασίας.

Τί συμβαίνει με τις μαύρες κηλίδες μούχλας στα παράθυρά μου και την καμπίνα της ντουζιέρας;

Η μούχλα αναπτύσσεται σε επίπεδο σχετικής υγρασίας 68%, οι σταγόνες νερού στο 100%. Μπορεί δηλαδή να έχετε μούχλα αλλά ακόμα καθαρά παράθυρα (χωρία συμπύκνωση υγρασίας). Η χρήση του κατάλληλου αφυγραντήρα Meaco θα αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της μούχλας και από τη στιγμή που καθαρίσετε τη μούχλα, αυτή θα εξαφανιστεί πλήρως.

Τι συμβαίνει όταν η υγρασία είναι πολύ υψηλή;

Όταν υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στο σπίτι σας, υγρός αέρας παγιδεύεται σε γωνίες, υπόγεια και άλλους κλειστούς χώρους. Αυτό είναι συχνά ιδιαίτερα αισθητό στο μπάνιο, όταν η υγρασία συγκεντρώνετε σε γωνίες και δημιουργεί μαύρα στίγματα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Συμπύκνωση υγρασίας μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στα παράθυρα, προκαλώντας το νερό να στάζει κάτω από το παράθυρο και τα ξύλινα κουφώματα για να σαπίσουν και ο τοίχο να ποτιστεί με νερό και να “σκάσει”. Η υπερβολική υγρασία παρέχει τέλος ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια.

Ασφαλής λειτουργία αφυγραντήρα

  • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρία το φίλτρο αέρα.
  • Για να αποφύγετε προβλήματα και για την καλύτερη λειτουργία του αφυγραντήρα να καθαρίζετε το φίλτρο (με ηλεκτρική σκούπα και όχι με νερό) τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα.
  • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή με ελαττωματικό καλώδιο ή φις εάν παρουσιάζει δυσλειτουργίες ή έχει πέσει ή έχει πάθει οποιαδήποτε βλάβη. Επιστρέψτε την σε εξουσιοδοτημένο service για έλεγχο και επισκευή.
  • Η συσκευή θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε όρθια θέση για να μην προκληθεί ζημιά. Τοποθετείστε τη συσκευή πάνω σε επίπεδη και σταθερή επιφάνεια.
  • Ελέγξτε την τάση προκειμένου να είναι η σωστή.
  • Χρησιμοποιείστε τον αφυγραντήρα για το ενδεδειγμένο εύρος θερμοκρασίας που έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί.
  • Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος και έξοδος του αέρα δεν είναι μπλοκαρισμένες ή σκεπασμένες.
  • Μη τοποθετείτε τη συσκευή πολύ κοντά σε κουρτίνες ή άλλα αντικείμενα – minimum  50 εκατοστά.
  • Όταν χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα για το στέγνωμα ρούχων, κρατείστε τα ρούχα σε ασφαλή απόσταση από τη συσκευή προκειμένου να μην πέσει νερό στο εσωτερικό της.
  • Ποτέ μην τοποθετήσετε οτιδήποτε στο πάνω μέρος της συσκευής και μην την καλύπτετε με οποιοδήποτε υλικό ενόσω σε λειτουργία.
  • Η συσκευή προορίζεται για οικιακή και «ελαφριά» χρήση γραφείου ΜΟΝΟ και όχι για εμπορική, βιομηχανική ή υπαίθρια χρήση.
  • Μη βυθίσετε τη συσκευή, φις ή καλώδιο σε νερό ή άλλο υγρό.
  • Ποτέ μη βγάζετε το φις από την πρίζα χωρίς πριν να έχετε σβήσει τη συσκευή με το μπουτόν off, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τη συσκευή.
  • Πάντα να βγάζετε τη συσκευή από την πρίζα όταν δεν είναι σε λειτουργία ή όταν την μετακινείτε. Πιάστε το φις και τραβήξετε από την πρίζα. Ποτέ μην τραβάτε το καλώδιο.
  • Μην αφαιρέσετε το δοχείο νερού όταν ο αφυγραντήρας είναι σε λειτουργία, καθώς μπορεί να χυθεί νερό.
  • Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε τη χρήση προέκτασης, καθώς μπορεί να υπερθερμανθεί και να δημιουργήσει κίνδυνο φωτιάς. Χρησιμοποιείστε μόνο καλής ποιότητας και σε καλή κατάσταση προέκταση.
  • Πάντα να αδειάζετε το δοχείο νερού να στραγγίξει όταν θέλετε να αποθηκεύσετε τη συσκευή.
  • Είναι απαραίτητη η στενή επίβλεψη όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ή είναι κοντά σε παιδιά και κατοικίδια.
  • Μην περνάτε το καλώδιο κάτω από χαλιά. Τοποθετείστε το καλώδιο έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψει κάποιος.
  • Για την αποθήκευση του αφυγραντήρα αδειάστε το δοχείο νερού. Αφήστε το δοχείο και τον αφυγραντήρα να στεγνώσουν πλήρως, αυτό μπορεί να πάρει μια – δυο μέρες. Αποθηκεύσατε τη συσκευή σε χώρο χωρίς σκόνη, μακριά από τον ήλιο, και κατά προτίμηση σκεπασμένη με νάιλον.
  • Για την επισκευή της συσκευής απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο service.

Τι είναι οι αφυγραντήρες με συμπιεστή (compressor);

Τι είναι οι αφυγραντήρες desiccant;

Επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα – αφυγραντήρες οδηγός αγοράς

 

επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα για το σπίτι

Aφυγραντήρας με συμπιεστή ή με ζεόλιθο: ποιόν να διαλέξω;