...
Επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα. αφυγραντηρες Meaco

αφυγραντήρας τι να προσέξω

Η αγορά κατακλύζεται από αφυγραντήρες διαφόρων εταιριών, ποιότητας και τιμής. Σε τέτοιο βαθμό που ο καταναλωτής δεν ξέρει καν ποιόν να επιλέξει προκειμένου να καταπολεμήσει την υγρασία στο σπίτι, το γραφείο, το τροχόσπιτο ή το σκάφος. Είναι κοινός τόπος ότι εν τέλει το κριτήριο που ο καταναλωτής χρησιμοποιεί είναι ο όγκος νερού που ο αφυγραντήρας μπορεί να αφαιρέσει μέσα σε 24 ώρες. Έτσι, πολλοί τείνουν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερος ο όγκος νερού που αφαιρείται τόσο καλύτερος ή αποτελεσματικότερος ο αφυγραντήρας.

Αυτό που πολλοί λίγοι προσέχουν και ακόμη λιγότεροι εφιστούν την προσοχή στον πελάτη είναι τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά εκάστου αφυγραντήρα. Έτσι τις περισσότερες φορές θα δείτε ότι ένας αφυγραντήρας “βγάζει” 20 λίτρα την ημέρα, άλλα ο κατασκευαστής λέει: στους 30°C και με σχετική υγρασία 80-90% ! Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, και ποιος έχει 30°C στο σπίτι του; Ούτε καν τους καλοκαιρινούς μήνες, πόσο μάλλον το χειμώνα (αφήστε δε που 30°C είναι ανθυγιεινή θερμοκρασία). Πρόκειται λοιπόν για μετρήσεις που αφορούν εργαστηριακές συνθήκες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εν τέλει δε θα λύσουν το πρόβλημα υγρασίας του σπιτιού.

 

Δύο βασικοί παράγοντες καθορίζουν την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα:

  • Ο χώρος σας θερμαίνεται σωστά; Έχει θερμοκρασία πάνω από 15°C;
  • Πόσο μεγάλος είναι χώρος σας, το σπίτι σας (εμβαδόν χώρου m²);

Ο χώρος σας θερμαίνεται ικανοποιητικά;
(πάνω από 15°C)

επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα για χώρους με θερμοκρασία κάτω των 15°C

Γιατί οι χώροι – σπίτια χωρίς ικανοποιητική θέρμανση χρειάζονται οπωσδήποτε αφυγραντήρα με ζεόλιθο (desiccant)

Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 15°C, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή δε λειτουργούν ικανοποιητικά. Κι αυτό γιατί η λειτουργία τους βασίζεται στην ψύξη για να επιτευχθεί η συμπύκνωση. Όσο πιο κρύο το δωμάτιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψει ο αφυγραντήρας με συμπιεστή (compressor) προκειμένου να δημιουργήσει την κρύα επιφάνεια στο εσωτερικό του. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, κοντά στους 10°C, τότε το εσωτερικό του αφυγραντήρα θα φθάσει κοντά στο σημείο κατάψυξης. Κατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού πάγου στα πηνία ψύξης του αφυγραντήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κάτω από τους περίπου 15°C, οι αφυγραντήρες συμπιεστή έχουν προγραμματιστεί να περνούν έως και δύο τρίτα του χρόνου τους σε λειτουργία απόψυξης. Έτσι θα αναλώνονται περισσότερο χρόνο στην απόψυξη του μοτέρ (προκειμένου να μην σπάσει από τον πάγο) παρά στην αφύγρανση του χώρου.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα για χώρους όπως εξοχική κατοικία, γκαράζ, συνεργείο, σκάφος τροχόσπιτο, κ.α. είναι ο αφυγραντήρας τεχνολογίας desiccant. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβαίνει και σε χώρους μόνιμης κατοικίας που δεν θερμαίνονται ικανοποιητικά ή δε θερμαίνονται καθόλου!

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι αναποτελεσματικοί σε χαμηλές θερμοκρασίες

Ο άλλος παράγοντας είναι ότι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή εξάγει λιγότερο νερό από τον αέρα όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, ένας αφυγραντήρας όπως ο Meaco 20L Platinum Low Energy που κάνει αφύγρανση 20 λίτρα την ημέρα στους 30°C και 80% σχετική υγρασία θα εξάγει περίπου 3 λίτρα την ημέρα, όταν χρησιμοποιείται σε ένα γκαράζ σε λιγότερο από 10°C. Για τα περισσότερα συνεργεία αυτό μπορεί να είναι αρκετό, για να ελέγχει τη σχετική υγρασία σε ένα λογικό επίπεδο 55% σχετικής υγρασίας.

 

Οι αφυγραντήρες Desiccant δεν επηρεάζονται από τη θερμοκρασία χώρου

Οι φυγραντήρες desiccant (ξηραντικοί) από την άλλη πλευρά, λειτουργούν αποδοτικά και με την ίδια αποτελεσματικότητα σε θερμοκρασίες 1-37°C. Ως εκ τούτου, ένας αφυγραντήρας desiccant, όπως ο Meaco DD8L ή ο Meaco DD8L Zambezi, οι οποίοι εξάγουν 8-10 λίτρα την ημέρα, στην πραγματικότητα θα εξάγουν διπλάσια ποσότητα νερού απ’ ότι ένας αφυγραντήρας με συμπιεστή 20 λίτρων σε χώρο με θερμοκρασία 10°C.

 

Μόνιμη σύνδεση αφυγραντήρα στην αποχέτευση και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Σε χώρους που συνήθως λείπετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα χρειαστείτε έναν αφυγραντήρα με μόνιμη σύνδεση στην αποχέτευση. Έτσι δε χρειάζεται να αδειάζετε συνεχώς το το δοχείο νερού (το οποίο θα γεμίζει κάθε μέρα). Ο αφυγραντήρας θα πρέπει να διαθέτει αυτόματο σύστημα επανεκκίνησης αν γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Όλοι οι αφυγραντήρες Meaco, ανεξαιρέτως μοντέλου, έχουν δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης στην αποχέτευση και αυτόματης επανεκκίνησης. Εάν γίνει διακοπή ρεύματος ο αφυγραντήρας θα αρχίσει και πάλι να δουλεύει με τον τρόπο που είχατε ορίσει τελευταία, αντί να πάει σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας να πατήσετε ένα κουμπί.

 

Αφυγραντήρας στέγνωμα ρούχων

Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα συμπύκνωσης και μούχλας. Το στέγνωμα ρούχων στο εσωτερικό του σπιτιού. Όταν στεγνώνουμε τα ρούχα σε εσωτερικό χώρο, επειδή ο αέρας γύρω είναι ξηρότερος, ο υγρός αέρας από τα νωπά ρούχα μεταφέρεται φυσιολογικά και στους άλλους χώρους, έτσι ώστε να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον του. Ένα σημαντικό κριτήριο λοιπόν για την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα είναι αυτός να διαθέτει λειτουργία στεγνώματος ρούχων. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να στεγνώνετε τα ρούχα γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν φαινόμενα υπερβολικής υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Όλοι οι αφυγραντήρες Meaco διαθέτουν ξεχωριστή λειτουργία laundry (λειτουργία στέγνωμα ρούχων). Το στέγνωμα των ρούχων με τη βοήθεια του αφυγραντήρα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως όταν απλώνουμε τα ρούχα έξω το καλοκαίρι.

https://www.kullhaus.gr/%ce%b1%cf%86%cf%85%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b5%cf%82-kullhaus/

Επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα. αφυγραντηρες Meaco

αφυγραντήρας τι να προσέξω;

Ανάλογα την χρήση και τους χώρους εφαρμογής, μπορείτε να κάνετε την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα με την βοήθεια και του παραπάνω πίνακα. Για χώρους που για μεγάλα χρονικά διαστήματα η θερμοκρασία είναι κάτω από 15°C, σας προτείνουμε έναν αφυγραντήρα desiccant. Ο Meaco DD8L Zambezi, Meaco DD8L, ειδικά σχεδιασμένοι για αυτού του είδους τις εφαρμογές και ιδανικοί για οποιοδήποτε χώρο η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15°C.